DENEKAMP – Het Hennie Kuiper Wielermuseum is vernieuwd. De expositie is geactualiseerd en meer afgestemd op de succesvolle carrière van Hennie Kuiper. De beschikbare ruimte is vergroot en flink gemoderniseerd.   

De vele wielerboeken en ordners met informatie over oud-renners en de Tour de France hebben plaatsgemaakt voor een tijdlijn met een lengte van maar liefst elf meter waarin alle overwinningen uit de carrière van Hennie Kuiper zijn weergeven. Ook staat in de tijdlijn aangegeven hoe vaak Hennie onder meer heeft deelgenomen aan de Tour de France, de Giro, de Vuelta, de Ronde van Zwitserland en klassiekers als Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo, de Ronde van Lombardije en Luik-Bastenaken-Luik. Alle overwinningen zijn gerangschikt naar datum, ondersteund door foto’s en truien, medailles, bekers, oorkonden en onderscheidingen in een achttal tafelvitrines. De memorabele attributen zijn afkomstig uit de privéverzameling van Hennie en nog nooit eerder getoond aan het brede publiek.

De grote belangstelling sinds de opening in april 2017 heeft neef Erik Kuiper doen besluiten de bestaande ruimte aan te passen en meer ruimte te bieden aan het laten zien van wielermaterialen die in de jaren 60, 70 en 80 voor Hennie een rol hebben gespeeld. In de nieuwe ruimte hangen de ingelijste shirts van de zestien wielerploegen waarvoor Hennie gefietst heeft. Boven elk shirt kun je de tekst lezen die Hennie zelf heeft geschreven en waarin hij zijn bevindingen en ervaringen beschrijft in de periode dat hij in het betreffende shirt fietste. Denk alleen maar aan de roemruchte Raleigh-periode, de periode dat hij in Franse dienst voor Peugeot fietste en in het Nederlandse tricot van DAF-trucks reed.

In de vernieuwde ruimte staan ook de fietsen waarop Hennie Kuiper Olympisch Kampioen en Wereldkampioen werd. Voor het eerst is in de collectie ook de fiets opgenomen waarmee Kuiper in 1983 op spraakmakende wijze de klassieker Parijs-Roubaix won. Live TV-beelden laten nog eens zien hoe Nederland genoot van de prestaties die Hennie met name in de jaren 70 en 80 leverde. Honderden kleurrijke bidons en unieke tijdrit-auto-borden zorgen voor een passende ambiance.

Het Hennie Kuiper Wielermuseum is uniek in Nederland. De museale deskundige van NOC*NSF sprak onlangs zijn bewondering uit voor de wijze waarop het museum de afgelopen jaren heeft gefunctioneerd en vorm heeft gegeven aan de recente vernieuwing.

Het Hennie Kuiper Wielermuseum is gevestigd op de geboortegrond van Hennie aan de Schotbroekweg 2 (Erve Kuiper) in Noord Deurningen. Het museum is in de zomermaanden dagelijks toegankelijk van 10.00 uur tot 21.00 uur en in de wintermaanden volgens afspraak. De toegangsprijs bedraagt 1 euro per persoon. Voor bedrijven, organisaties of verenigingen kan het museum een rondleiding verzorgen eventueel in combinatie met een fietstocht op de weg of MTB en afspraken over een lunch of maaltijd.  Het minimaal aantal personen voor een rondleiding bedraagt 15 personen.

Het Hennie Kuiper Wielermuseum beschikt over een groot beeldscherm. Hierop laat het museum op donderdag 25 juli de koninginnenrit in de Tour de France zien: de etappe van Embrun naar Valloire met onderweg de Col de Vars, Col d’Izoard en Col du Galibier. Iedereen die de Tour de France een warm hart toedraagt is welkom aan de Schotbroekweg 2 in Noord-Deurningen. Hennie Kuiper zelf zal ook aanwezig zijn.

Mocht u het kijken naar de touretappe willen combineren met een toertocht vooraf, dan kunt u op donderdag 25 juli om 12.00 uur vanaf Erve Kuiper meefietsen met Hennie voor een tocht van ca 70 km met 30 km/uur als kruissnelheid.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot info@ervekuiper.nl of 06-53561626. Zie ook www.facebook.com/HennieKuiperWielermuseum